Site pictogram Jansen Glas Westvoorne

Brandwerend glas is wel zo veilig

Brandwerend glas

Wat is brandwerend glas?

Brandwerend glas is veiligheidsglas dat als functie heeft om de overdracht van hitte en vuur te vertragen. Ook moet het glas zo lang mogelijk zijn vorm behouden, zodat mensen voldoende tijd krijgen om veilig de brand te ontvluchten.

De precieze eigenschappen waaraan het glas moet voldoen, worden in drie verschillende classificaties onderverdeeld.

Het bouwbesluit van 2012 bepaalt dat de minimale tijdsduur dat een brandwerende scheiding zijn stabiliteit moet behouden, kan variëren van 30 tot 120 minuten.
Bij brandwerend glas zijn de 30- en 60-minuten-varianten de meest gebruikte opties. Het is zeker mogelijk om voor speciale toepassingen glas tot 120 minuten brandwerend te maken.

Maar dan moet u wel denken aan complexe en zware ruiten die opgebouwd zijn uit meerdere lagen.

Classificaties brandwerend glas

Brandwerend glas wordt onderverdeeld in drie verschillende classificaties:

E – classificatie

Het glas mag onder invloed van de hitte, tot aan een vooraf aangegeven minimale tijd, niet vervormen of breken. Behoud van de integriteit van het glas is hierbij het belangrijkste.

Daarmee wordt voorkomen dat de rook en de vlammen, binnen de opgegeven tijd, overslaan naar de andere kant van het glas.

EW – classificatie

Naast het behoud van de stabiliteit van het glas uit de E-classificatie, moet het glas in de EW-classificatie de stralingswarmte beperken tot minder dan 15 kW/m². Dit alles gemeten op een meter afstand van de niet-blootgestelde kant van het glas.

EW-glas zorgt ervoor dat de volle hitte van het vuur aan de andere kant van het glas minder voelbaar wordt. De achterliggende ruimte zal zeker warm worden, maar het biedt tijdelijke bescherming om langs het raam te kunnen vluchten.

EI – classificatie

De EI-classificatie is de meest veeleisende classificatie. Hierbij wordt de hitte van de brand zoveel mogelijk geïsoleerd.

De maximale warmteoverdracht is daarbij een stuk minder dan in de EW-classificatie is toegestaan.

Dat wil overigens niet zeggen dat het glas aan de andere kant van het vuur niet warm zal worden. Maar er langslopen om het pand te verlaten, is bij glas met de EI-classificatie een stuk comfortabeler.

Afhankelijk van de toepassing en de daarbij geldende regelgeving voor de specifieke situatie, kunnen naast de brandveiligheid ook andere eisen gesteld worden aan dit veiligheidsglas.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan letselveiligheid of de doorvalveilgheid.

Hoe herken je brandwerend glas?

Gecertificeerd brandwerend glas is te herkennen aan een in het glas gezandstraalde markering. Deze markering is terug te vinden in een van de hoeken van de ruit.

Wat is het verschil tussen brandwerend- en brandvertragend glas?

Het antwoord op die vraag is heel simpel. Die is er niet.

Hoewel we in de volksmond spreken over brandwerend glas, zouden we eigenlijk moeten spreken over brandvertragend. De brand wordt feitelijk vertraagd in zijn opmars.

In de verschillende classificaties wordt gewerkt met een minimum tijdsduur waarin het glas aan de gestelde eigenschappen moet voldoen.

De zo gewonnen tijd moet de in het pand aanwezige mensen voldoende tijd geven om het pand veilig te verlaten. Bovendien geeft het de brandweer extra tijd om de brand te bereiken en te bestrijden.

Uiteindelijk zal bij voldoende hitte en tijd al het glas op den duur uiteenvallen. Hopelijk is dan ondertussen iedereen in veiligheid gebracht.

Is dubbelglas brandwerend?

Dubbelglas, HR++ glas of triple glas, is in de standaard uitvoering niet brandwerend. Het kan echter wel uitgevoerd worden met brandwerend glas.

Wat kost het laten plaatsen van brandwerend glas?

De prijs voor het plaatsen van brandwerend glas hangt sterk af van welke classificatie u nodig heeft. Daarnaast speelt de complexiteit van de montage ook een rol.

Het is nu eenmaal goedkoper om een kleine ruit op de begane grond te plaatsen, dan een grote ruit op vijf hoog achter.

Vraag daarom vandaag nog een offerte aan die toegesneden is op uw wensen en situatie. Dan weet u direct waar u aan toe bent.

offerte aanvragen

Mobiele versie afsluiten