Wat is HR++ glas?
HR++ glas is hoog rendement, isolerend dubbelglas dat van binnen gevuld is met een edelgas. Bovendien is op één zijde van het glas aan de binnenkant van de tussenruimte, de spouw, een warmte-reflecterende coating aangebracht.
HR++ glas heeft drie essentiële elementen:
1. Dubbelglas
2. Gevuld met edelgas (argon of krypton)
3. Een warmte-isolerende coating
Hoe kan ik HR++ glas herkennen?
Een ervaren glaszetter kan HR++ glas herkennen aan de zeer lichte kleurafwijking die veroorzaakt wordt door de coating. Omdat die afwijking miniem is, is dat niet altijd even eenvoudig.
Een andere manier om HR++ glas te kunnen herkennen is om met een lucifer of aansteker een vlammetje bij het glas te houden. Wanneer je de gereflecteerde vlammetjes in het glas bekijkt, dan zal bij HR++ glas een van de vlammetjes iets in kleur afwijken.
Die afwijking wordt veroorzaakt doordat de warmte-isolerende coating het licht net even anders weerkaatst dan de rest van het glas.
Daar het verschijnen van de kleurafwijking mede afhankelijk is van het omgevingslicht, het gebruikte glas en het merk coating, is deze manier van herkennen helaas niet 100% waterdicht.
Is dubbelglas hetzelfde als HR++ glas?
Hoewel al het HR++ glas ook dubbelglas is, is dubbelglas lang niet altijd HR++. Wanneer er in de spouw geen edelgas en geen coating is aangebracht, dan is de ruit gemaakt van dubbelglas. Dat heeft een lagere isolerende waarde dan HR++ glas.
Wanneer we zeggen Dubbelglas HR++ dan zeggen we eigenlijk net zo iets als groen gras. Het is dubbelop.
Wat is de besparing ten opzichte van dubbelglas?
De allergrootste besparing op energiekosten die u kunt realiseren met glas, is de overstap van enkelglas naar dubbelglas.
Door de ingesloten luchtlaag tussen de beide glasplaten neemt de isolerende waarde van het glas sterk toe. De kou en warmte worden bij enkelglas vrij eenvoudig doorgegeven. Door de isolerende werking is dat bij dubbelglas een flink stuk minder het geval.
Hogere isolatiewaarde
Dubbelglas HR++ doet daar nog een schepje bovenop door het gebruik van edelgas en de warmte-isolerende coating. Daardoor ligt de isolatiewaarde ongeveer twee en een half keer hoger dan die van gewoon dubbelglas.
Lagere stookkosten
Of u ook gaat besparen op uw stookkosten hangt mede af van de ventilatie en de verdere isolatie van uw huis. Wanneer die niet in orde zijn, dan moet u op dit gebied geen wonderen verwachten.
Bovendien is de besparing ook afhankelijk van de grootte van uw raam. Een klein raam heeft immers minder contactoppervlak met de buitenlucht dan een groot raam.
U zult begrijpen dat bij het vervangen van een klein raam de winst van HR++ glas op de totale isolatiewaarde van uw huis, en dus ook op uw stookkosten, veel kleiner zal zijn dan bij het vervangen van een groot raam.
Maar alle beetjes helpen natuurlijk.
HR+++ glas of triple glas
Een nog beter isolerende versie van isolatieglas is triple glas. Daarbij worden drie glasplaten gecombineerd met twee verschillende tussenruimtes. Beide spouwen worden afzonderlijk gevuld met edelgas.
Zo wordt de warmtewisseling nog verder beperkt en zal het raam nog beter isoleren.
Een groot nadeel van dit glas is dat het totale raam een stuk dikker wordt. Daardoor is het zelden toepasbaar in bestaande kozijnen. De oude sponningen zijn veelal niet breed genoeg om het HR+++ glas nog netjes te kunnen monteren.
Het zal er vaak op uitdraaien dat u bij het vervangen van uw oude ruit ook een nieuw kozijn moet laten maken. Daarnaast is triple glas ook duurder.
Subsidie op HR++ glas
Nu gemeenten, provincies en regeringen zwaar inzetten op de energietransitie, geven zij regelmatig subsidies op het beter isoleren van uw huis.
Die subsidieregelingen gelden vaak maar voor een beperkte periode en kunnen per gemeente en provincie verschillen. We raden u dan ook aan om de website van de centrale overheid, uw provincie en uw gemeente te raadplegen voor de meest actuele subsidieregelingen voor uw isolatieglas.
In de nieuwbouwsector is voor woningen en kantoren de toepassing van HR++ glas door de overheid reeds verplicht gesteld. Daar hoeft u dus zelf niet meer achteraan.
Hoog rendement isolerend monumentenglas
Bij het isoleren van oude monumentale panden kunnen extra problemen ontstaan bij het vervangen van enkel glas door dubbelglas. De oude kozijnen en sponningen bieden vaak niet voldoende ruimte om netjes dubbelglas te kunnen plaatsen.
Ze zijn simpelweg te dik.
Gelukkig is daar een mooie oplossing voor gevonden met hoog rendement isolerend monumentenglas. In deze uitvoering wordt gebruik gemaakt van dunnere glasplaten en minder ruimte tussen de dubbele glazen.
In het dubbelglas wordt echter wel gebruik gemaakt van edelgas en een warmte reflecterende coating. Daardoor is het toch mogelijk om de oude enkelglas ruiten te vervangen door hoog rendement isolerend dubbelglas.
HR++ glas bestellen en op maat gemaakt
Voordat u HR++ glas gaat bestellen, zijn er nog een paar zaken om te overwegen.
U kunt natuurlijk voor een standaarduitvoering kiezen. Maar u heeft nu ook de mogelijkheid om uw nieuwe ruiten helemaal naar uw wensen op maat te laten maken.
U zou bijvoorbeeld kunnen overwegen om de aluminium strips die de glasplaten uit elkaar houden, in zwart uit te laten voeren. Zeker in oude en monumentale panden ziet dat er een stuk beter uit.
U kunt uw nieuwe raam ook laten uitvoeren met zonwerend glas. Dat houdt uw huis in de zomer weer een stuk koeler.
Maar ook inbraakvertragend glas of brandwerend glas behoort tot de mogelijkheden. U kunt er ook voor kiezen om het glas uit te laten voeren in ondoorzichtig glas, extra geluidswerend glas, gekleurd glas of figuurglas. Dat kan bij ons allemaal.
Samen met u vinden wij de juiste samenstelling van de ruit die het beste aansluit bij al uw wensen en mogelijkheden.
Vraag daarom vandaag nog een offerte aan of neem even contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Dan weet u direct waar u aan toe bent.
We horen graag van u.