Wat is veiligheidsglas?
Veiligheidsglas is de verzamelnaam voor alle soorten glas die, door de constructie of door een speciale bewerking van het glas, extra veiligheid bieden ten opzichte van gewoon glas. Dat kan zowel gelaagd glas of gehard glas zijn.
Afhankelijk van de toepassing van het glas wordt een keuze gemaakt uit de verschillende soorten veiligheidsglas.
Wat is het doel van veiligheidsglas?
De verschillende soorten veiligheidsglas hebben in principe drie doelen:
1. Letsel beperken
2. Veiligheid
3. Beveiliging tegen geweld van buitenaf
Verschillende soorten
Veiligheidsglas wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. Iedere toepassing vraagt om een andere constructie en samenstelling van de gehele ruit.
Zo is letselbeperkend glas anders van samenstelling dan bijvoorbeeld doorvalveilig glas.
Inbraakwerend glas is kwa constructie en samenstelling van de ruit, ook weer heel anders dan kogelvrij glas of brandwerend glas.
Het is allemaal veiligheidsglas, maar wel zeer verschillend van elkaar kwa functie en kwa samenstelling.
Het mooie is dat de verschillende eigenschappen in een ruit gecombineerd kunnen worden. Zo bestaat er onder andere brandwerend glas dat tegelijkertijd ook letselbeperkend is.
Hoe wordt veiligheidsglas gemaakt?
Afhankelijk van de toepassing, wordt de gehele ruit opgebouwd uit gehard glas, gelaagd glas of uit een combinatie van deze twee.
Gehard glas
Gehard glas is een glassoort die tot wel vijfmaal sterker is dan gewoon glas. Het heeft deze eigenschap gekregen door een speciale manier van verhitten en afkoelen tijdens het productieproces.
Door de extra stevigheid zal gehard glas niet snel beschadigen of breken. Wanneer het echter toch breekt, dan valt het glas uiteen in kleine stukjes die relatief ongevaarlijk zijn.
Gehard glas wordt in huizen en kantoren veel gebruikt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan glazen tafelbladen, glazen douchedeuren, glazen wanden of glazen tuinafscheidingen.
Die worden allemaal van gehard glas gemaakt.
Gelaagd glas
Bij gelaagd glas worden twee, of meerdere, dunne lagen glas op elkaar gelegd. Tussen de lagen glas bevindt zich een coating of een laag folie.
Afhankelijk van de toepassing waarvoor het glas nodig is, zal die tussenlaag verschillen. Zo kan bijvoorbeeld de tussenliggende laag folie bij letselwerend veiligheidsglas er voor zorgen dat het glas bij een breuk niet zomaar uit elkaar valt.
Bij EI gecertificeerd brandwerend glas zal de tussenlaag in het gelaagde glas bij sterke verhitting, gaan schuimen om zo een isolatielaag te vormen tegen de hitte van het vuur.
Hoe dik is veiligheidsglas?
De dikte van veiligheidsglas is een optelsom van het aantal lagen glas, met ieder zijn eigen dikte, en de dikte van verschillende folies die gebruikt worden.
Er is al gehard glas van een paar millimeter dik. Een stevige ruit van kogelwerend glas is echter al snel een paar centimeter dik.
Kunt je het combineren met dubbelglas?
Afhankelijk van de ruimte die er in de kozijnen aanwezig is, zijn de verschillende soorten veiligheidsglas prima te combineren met dubbelglas. Het kan ook prima gecombineerd worden met HR++ glas.
Is draadglas ook veiligheidsglas?
Nee. Draadglas valt niet meer onder de categorie veiligheidsglas. Het glas waarvan draadglas gemaakt wordt, is niet gehard en het is enkelglas. Het heeft standaard ook geen laag folie die voorkomt dat het uiteenvalt.
Bij breuk zal het gaas het glas enigszins bij elkaar houden, maar je kunt je behoorlijk verwonden aan het gebroken glas en het staaldraad.
Veiligheidsglas kopen
Voor alle vormen van veiligheidsglas op maat, kunt u bij ons terecht. Belt u dus gerust voor een afspraak of vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan.
We horen graag van u.